Orimattilan Iltarastit

Kausi 2009

 
> Orimattilan Iltarastien esite 2009 
 
 
Tapaninpäivää vietettiin lumessa tarpoen [26.12.2009] 
Lumisade järjesti helpoille radoille lisähaastetta. Reitinvalinnan merkitys korostui, koska paikoin lunta oli polveen asti. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Tervetuloa päättelemään vuosi 2009 suunnistuksen merkeissä! [17.12.2009] 
Tapaninpäivänä 26.12.2009 järjestetään perinteinen Tapaninsuunnistus Rastivarsojen kerhohuoneelta Sampolasta, osoite on Teollisuustie 7. Lähtöaika on klo 10.00-11.00. Helppokulkuiset radat suuntaavat raviradan ympäristöön matkojen ollessa E 6.8 km, A 5.8 km, B 3.4 km, C 1.7 km. 
Tervetuloa! 
(muokattu 19.12.2009 - Rata E matkaa lyhennetty aiemmasta tiedosta poiketen) 
 
Kausi päätöksessä - kiitokset kävijöille [5.10.2009] 
Orimattilan Iltarastien kausi 2009 on päätöksessä. Käkelässä suunnistettu päätöstapahtuma keräsi mukavasti vielä uusiakin lajin kokeilijoita hämärtyvään metsään. Suunnistajat saivat viimeistellä onnistuneen kauden päätökseen runsarastisilla radoilla. 
Orimattilan Iltarastien järjestäjät kiittävät kaikkia kauden aikana suunnistusradoille lähteneitä harrastajia kaudesta 2009! Iltarastit jatkuvat taas keväällä 2010 mutta säännöllistä liikuntaharrastusta kannattaa jatkaa muiden lajien parissa syksyn ja talven aikana aktiivisesti! Tapaninpäivän suunnistus kannattaa myös merkitä tässä vaiheessa jo kalenteriin ja seurailla ennakkotietoja näillä sivuilla.  
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Syyskausi päätökseen Käkelässä [30.9.2009] 
Syksyn viimeiset iltarastit juostaan Käkelän perukoilla. Tie perille on kapeahko, joten ajellaan rauhallisesti ja mielellään kimpassa. Käytössä on tienvarsipaikoitus. Keskustassa asuville on taas hyvä mahdollisuus pyöräillä tapahtumapaikalle. Tuttuun tapaan C-rata ja B-helppo tukeutuvat teihin, polkuihin ja peltoihin, B-rata kiertää lähes pelkästään metsän parhaalla alueella. A-radalla maasto on jo monimuotoisempi, hämäläistä talousmetsää osittain. 
 
Vauhtia Hiihtokeskuksen maastossa [28.9.2009] 
Pistooliradan-hiihptkeskuksen maastossa pidetyt Iltarastit saatiin suunnistaa vuodenaikaan nähden ihanteellisessa säässä. Kuulas syysilta tarjosi kaupungin lähimaastossa sekä vauhdikasta polkusuunnistusta että pidemmillä radoilla myös tiheää metsää. 
Illan rasteilla tehtiin myös ennätys ha historiaa orimattilalaisessa kuntosuunnistuksessa. Kävijämäärä yhden kauden aikana ylitti 3000 suoritusta ja kirjataan nyt vielä ennen syksyn viimeistä tapahtumaa lukemin 3046! Koskaan aikaisemmin ei yhden kauden aikana ole päästy yli kolmentuhannen suorituksen, joka tässä vaiheessa tarkoittaa 132 suoritusta / tapahtuma.  
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
> Viikon Iltarastikasvot 
 
Hyväkulkuista maastoa loppukauteen [24.9.2009] 
Syyskauden toiseksi viimeiset Iltarastit suunnistetaan Hiihtokeskuksen hyväkulkuisessa maastossa lähtöpaikkana pistoolirata. Ratojen pituudet ovat A 5.2 km, B 3.6 km, B-helppo 2.2 km ja C 1.6 km. A-radalla tarjotaan myös reitinvalintaa ja B-radalla muutamaa tiheikkörastia. Maasto sopii runsaiden polkujensa vuoksi erinomaisesti perheille ja kuntoliikkujille. 
Huomioi kahdessa viimeisessä tapahtumassa puolella tunnilla aikaistettu lähtöjen aikataulu: klo 16:30 – 18:00. Pimeä tulee aikaisin, joten kaikkien suunnistajien odotetaan saapuvan maaliin klo 19:30 mennessä. 
 
Hollilanmäen Rasteilla [21.9.2009] 
Poutainen syysilta tarjosi erinomaiset olosuhteet Hollilamäen maastossa pidetyille Iltarasteille. Vaikka kausi alkaa olla jo loppupuolella, kirjattiin kävijämääräksi mukavasti 105 suoritusta. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta - kiitokset Harri Kettuselle! 
 
Iltarastit Hollilanmäellä Järvikylässä [16.9.2009] 
Maanantaina haetaan rasteja Hollilanmäen kartan pohjoisosista. Maasto tarjoaa enimmäkseen hyväkulkuista vanhaa kuusimetsää, josta noustaan aina välillä jäkälien peittämille kallioille. C-rata on pituudeltaan 1,3 km ja tukeutuu kohtalaisen turvallisesti peltojen ja alueen ainokaisen polun tuntumaan. B-helppo on jo selvästi suunnistettava 2,2 km. B-radalla mennään alueen pienipiirteisimpiin maastonosiin 3,1 km:n matkalla. A-rataa piti muokata vielä viime metreillä, kun metsästä löytyi monitoimikone maastoa muokkaamasta. Rata saatiin runsasrastisena maastoon ollen pituudeltaan 4,4 km. 
Paikoitus Ollikan pelloilla, opastus Luhtikyläntieltä Kylänjärven pohjoispuolelta. 
Tervetuloa metsään. 
 
Nikkijärven syysrastit [14.9.2009] 
Nikkijärven maastossa kierrettiin rasteja hirvikärpästen kanssa. Jotkut saapuivat maaliin myös kanttarellien ja täyden marjaämpärin kera. Osallistujia oli 110 ja sää mitä parhain. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Iltarastit Nikkijärven maastossa [9.9.2009] 
Iltarastit 14.9. suunnistetaan Nikkijärvellä, Länsi-Orimattilan hienossa ja vaativassa kallioisessa maastossa, jossa on käyty myös arvokisoja: Fin5-suunnistusviikko 1986 ja SM-viesti 1994. Radat ovat maastoon sovitetut ja hieman totuttua lyhyemmät, mutta tarjoavat kyllä sopivasti syksyistä haastetta. A-rata 4.0 km, B-rata 2.8 km, B-helppo 1.8 km ja C-rata 1.1 km. 
Opastus Luhtikyläntieltä (1631), navigaattoriosoite: Luhtikyläntie 1118, Orimattila. 
Huom. Paikoitus metsätien varteen, suosittehan kimppakyytejä ja varaudutte hieman pitempään kävelyyn "Iltarastikeskukseen". Liikenne metsätiellä on järjestetty yksisuuntaisena. 
 
Salusjärvellä [7.9.2009] 
Salusjärvellä syyskuun ensimmäisillä rasteilla tarvittiin tarkkaa rastinottoa. Radat kiertelivät maaston hyväkulkuisemmassa osassa vaativien ja pusikoituneiden avokallioalueiden jäädessä tällä kertaa rauhaan. 120 osallistujaa kerännyt tapahtuma saatiin suunnistaa jälleen hyvässä poutaisessa säässä. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Syyskuu käyntiin Salusjärvellä [2.9.2009] 
Salusjärvellä suunnistetaan 7.9. ja tapahtumapaikka on Orimattilan kaupungin leirikeskuksen läheisyydessä. A-rata on pituudeltaan 4,5km, B-rata 3,4km, B-helppo 2,3km ja C-rata 1,9km. Radat kiertävät kulkukelpoisuudeltaan maaston parhailla alueilla, tarjoten näin mukavaa matkantekoa. B-helppo ja erityisesti C-rata soveltuvat hyvin myös suunnistusta vähemmän harrastaneille. 
 
Vaativaa suunnistusta Kiiliön kartalla [31.8.2009] 
Vaativaa suunnistusta tarjosi illan ratamestari Kiiliön kallioilla. Lupauksen mukaisesti kesän aikana hiotut taidot piti ottaa käyttöön tässä tapahtumassa. Mustikanpoiminta vaihtui muutamilla sienien keräämiseen, joka toi loppuaikaan pientä lisää. 
Elokuun viimeisenä päivänä syntyi myös uusi ennätys: Iltarastien kauden 2009 kävijämäärä kirjataan nyt komeasti lukemin 2 593. Viime vuonna koko kauden saldona oli 2 517 käyntiä. Kun kautta on jäljellä on vielä 5 tapahtumaa, voidaan tässä vaiheessa kiittää ja onnitella kaikkia vuonna 2009 rasteille osallistuneita ennätysmurskajaisista! 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Kiiliön kartalla [26.8.2009] 
Tulevilla Iltarasteilla ratamestari on käyttänyt maaston paraskulkuisinta osaa. Myös vaikeusastetta A- ja B- radoilla riittää, matkat näillä radoilla ovat 5.0 km ja 2.9 km. Rastien sijoittelussa on tuotu helpotusta, eli liput ovat hyvin näkyvissä. B-helpon (2.3 km) ja C-radan (1.5 km) kiertäjät etenevät yhden rastivälin selvästi kompassisuunnalla mutta muuten nämä radat tukeutuvat selviin kohteisiin. Kilpailukeskus on Viljan pihapiirissä ja autot saadaan pellolle, mikäli runsaita sateita ei ennen tapahtumaa tule. 
HUOM! 1-ryhmän SM-kisoihin harjoittelevat suunnistajat. A-radan karttoja löytyy myös mittakaavassa 1:15.000, joten totuttelu kisamittakaavaan onnistuu Iltarasteilla. 
 
Ilmakanmäellä leppoisa kesäilta [24.8.2009] 
Nuotiomakkarat toivat mukavaa tunnelmaa Ilmakanmäen iltarasteille ja lämmin elokuinen ilta helli suunnistajia, joita paikalle oli saapunut 149. Lyhyemmillä lenkeillä Ilmakanmäen avokallioille sijoitetut rastit tarjosivat hyväkulkuista metsää tossun alle, pidemmillä radoilla päästiin myös testaamaan etenemiskykyä laavun pohjoispuolen vihreämmässä maastonosassa, joka reitinvalinnoista riippuen oli joko vauhdikasta tai verkkaista. Elohelteellä A-, B-, E- ja X-ratojen suunnistajille oli varattu juomarasti ennen Pakkulanmäelle ja Miilumäelle siirtymistä. Nestetankkausta tarvittiin maalissakin puolelletoistasadalle suunnistajalle, joista osa ei rastien jälkeen - ja niiden aikana - malttanut olla hyödyntämättä Ilmakan- ja Pakkulanmäen maaston luonnonantimien keräilyä. Ja mikä sen parempaa kuin yhdistää suunnistusharrastus sienien ja marjojen poimimiseen! 
> Tulokset, väliajat ja reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Iltarastit Ilmakanmäen laavulla [19.8.2009] 
Elokuinen ilta vie suunnistajat yhdelle Orimattilan korkeimmista mäkimaastoista. Tosin kiipeilyvälineitä ei tarvita sillä reiteillä vältellään jyrkkiä nousuja ja laskuja. Tällä kertaa osa radoista vie myös alueen pohjoisosiin. A-ratana tarjolla on 4.6 km (14 rastia): Radalla käydään sekä laavun etelä- että pohjoispuolella; reitinvalinnoista riippuen pääosin helppokulkuista maastoa. B-vaihtoehto 3.0 km (10 rastia) vastaa A-rataa vaatimustasoltaan. B-helppo 2.2 km (7 rastia) seurailee pääasiassa polkuja, joskin radan kalliomaasto-osuudella testataan kesällä opitut suunnistusniksit. C-rata 1.6 km (5 rastia) kiertelee lähes kokonaan upealla Ilmakanmäellä. Rastit ovat polkujen läheisyydessä. Perinteisten ratojen lisäksi rastiahnaille on ratamestari Harri Kettusen toimesta luvassa myös E- eli Extremerata 5.4 km (19 rastia) ja sen muunnelma X-rata 5.8 km (20 rastia). Opastus Lahden suunnasta tulevia huomioiden sekä tieltä 1691 että tieltä 167 (Virenojantien risteys). HUOM! Paikoitus on tien sivussa laavun molemmin puolin – varothan suunnistajia, jotka ylittävät tien laavun kohdalla ja sen itäpuolella. Laavulla on grillausmahdollisuus, joten retkimuonat mukaan. Antoisaa syyssuunnistusta!  
 
Hiihtokeskuksessa vauhdikkaat rastit [17.8.2009] 
Hiihtokeskukseen kokoontui jälleen suunnistavien kuntoilijoiden runsaslukuinen joukko. Samaan aikaan sekä hirviradalla, haulikkoradalla että pistooliradalla paukuteltiin osumia erilaisiin maaleihin. Suunnistajien meno ei tästä kuitenkaan liiemmin häiriintynyt vaan radat kierrettiin normaaliin tapaan reippaalla vauhdilla. 
> Viikon Iltarastikasvot 
> Kuvia tapahtumasta 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Hiihtokeskuksessa [12.8.2009] 
Ensi maanantaina suunnistetaan Hiihtokeskuksen hyväkulkuisessa maastossa tapahtumakeskuksena Hiihtokeskus Olympiavoittajantien päässä. Maasto on lukuisien polkujen ja teiden halkomaa sekä pohjaltaan pääsääntöisesti hyväkulkuista. Radat sopivat siten erityisen hyvin myös kokemattomille rastinetsijöille. Ratamestari on huomioinut ratasuunnittelussa myös samaan aikaan pistooliradalla pidettävät reserviläisten ammunnat. 
Ratojen pituudet: A 5,2km, B 4,0 km, B-helppo 3,2 km ja C 1,9 km. 
 
Haastetta Tönnönkosken maastossa [10.8.2009] 
Iltarastit Tönnönkoskella antoivat sen mitä ratamestari lupasikin. Pidemmillä radoilla vaativaa metsäsuunnistusta ja hienoja avokallioita. Vuoden 2004 SM-viestien kilpailukeskuksesta käsin pidetyt Iltarastit keräsivät 144 suunnistajaa lämpimään kesäiltaan. 
Kuudentoista tapahtuman jälkeen kauden suorituskerrat näyttävät komeaa lukua 2185 (keskimäärin 136 suoritusta / tapahtuma). Edellisellä ennätyskaudella 2008 vastaavan kävijämäärän keräämiseksi tarvittiin yhteensä 22 tapahtumaa.  
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Tönnönkosken maastossa [6.8.2009] 
Iltarastit 10.8 suunnistetaan Tönnönkosken maastossa. Radat ovat lyhyehköt, johtuen maaston vaativuudesta. A-rata on pituudeltaan 4,3 km ja B-rata 2,8 km. Nämä radat ovat taidollisesti haastavia. B-helppo tukeutuu teihin ja polkuihin ja on pituudeltaan 2,5 km. C-radan pituus on 1,5 km. Karttaa on täydennetty polkujen osalta. 
Huom! Pysäköinti on Tönnön koulun pihalla, josta lähtöpaikalle, museosillan taakse on matkaa 400 metriä. Polkupyörällä voit tulla tapahtumapaikalle asti. 
 
Jursalassa mukana 133 suunnistajaa [3.8.2009] 
Lämpimässä kesäillassa suunnistettiin elokuun ensimmäiset Iltarastit. Tapahtumapaikkana toimi Heinämaan halli ja radat suuntasivat maaston hyväkulkuisimpiin osiin. Kesälomien ollessa pääosin takanapäin, löysi runsaslukuinen suunnistajien joukko jälleen maanantain kuntotapahtumaan muutaman hiljaisemman viikon jälkeen. Mustikat, metsävadelmat ja kantarellit hidastivat useiden matkantekoa. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Heinämaan Hallilla [29.7.2009] 
Heinämaan Iltarastit haetaan radoilta, joita ratamestari luonnehtii seuraavasti. A-Rata: 4.5km, vauhdikasta maastoa pääosin. Muutama vaikeampi rastipiste, jotka vaativat tarkkuutta eikä juoksuvoimakaan ole pahitteeksi. B-Rata: 3.3km, jolle on valittu helpohkoja rastipisteitä tarjoamaan rastien löytymisen elämyksiä. Mukana kuitenkin muutama muutaman haasteellisempikin rastipiste. C-Rata: 2.1km nopeakulkuisessa ja polkurikkaassa maastossa helpoin rastipistein.  
HUOM. Iltarastien yhteydessä myös suunnistusvarusteiden kirpputori! Tervetuloa tuomaan ylimääräiset varusteet myyntiin heti tapahtuman alkaessa ja sitten tekemään hankintoja! 
 
Iltarastit Tietävälässä [27.7.2009] 
Aurinkoisessa säässä suunnistetut Tietävälän Iltarastit sai liikkeelle 108 suunnistajaa. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Tietävälässä [22.7.2009] 
Seuraavat Orimattilan Iltarastit suunnnistetaan Tietävälässä. Seinäkallion hyväkulkuinen maasto on muutaman vuoden tauon jälkeen nyt taas iltarastien käytössä. Kartta on äskettäin päivitetty. Ratapituudet ovat A-rata 4,3 km, B-rata 3,2 km, ja C-rata 1,5 km. Tapahtumapaikan osoite on Tietäväläntie 193 ja opastus on tieltä nro 167, 4 km Orimattilan keskustasta Pakaan suuntaan. Tervetuloa! 
 
Mallusjoen mustikat [20.7.2009] 
Heinäkuun ja lomakauden ollessa parhaimmillaan kostea ja lämmin maanantai keräsi Orimattilan ulkopuolelta runsaasti osallistujia. Pahimmat sadekuurot olivat ohittaneet Iltarastikeskuksen juuri ennen tapahtuman alkua. Maasto oli pääosin luonnontilassa olevaa metsää. Paikoin reitin varrella pääsi ihailemaan myös Mallusjoen kauniita maisemia. Runsaat mustikkaesiintymät saattoivat hidastaa joidenkin matkantekoa! Osallistujia 99. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
> Viikon Iltarastikasvo 
 
Iltarastit Mallusjoella [15.7.2009] 
Ensi maanantaina Orimattilan Iltarastit suuntaavat Mallusjoelle. Kartta on päivitetty tapahtuman alla ja polkurikas maasto tarjoaa hyvät puitteet kuntosuunnistukselle. Ratapituudet ovat A-rata 5,0 km, B-rata 3,0 km, B-helppo 2,4 km ja C-rata 1,3 km. Tapahtumapaikan osoite on Selventie 101 ja opastus on tieltä nro 1635, 11 km keskustasta Pukkilan suuntaan. 
Tervetuloa tapahtumaan! 
HUOMIO! Kartan keskellä sijaitsevalle jalkapallo kentälle meneminen on ehdottomasti kielletty! Kenttä on juuri talkoovoimin remontoitu ja siihen on kylvetty nurmi. 
 
Luhtikylän iltarastit löytyneet [13.7.2009] 
Korpihoilon kartalla suunnistettiin sateisessa heinäkuun illassa. Korpimaasto tarjosi todellisia suunnistuselämyksiä kaikille niille, jotka sateen kastelemasta metsästä huolimatta osallistuivat tähän tapahtumaan. Kiitokset kaikille osallistujille, sekä erityisesti maanomistajille!  
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Iltarastit Tihajalla Luhtikylässä [8.7.2009] 
Tulevana maanantaina suunnistetaan nelostien tuntumassa Luhtikyläntien pohjoispuolella. Karttana toimii Korpihoilon kartta, jolla viime kesänä suunnistettiin Lahti-suunnistukset ja myöhemmin syksyllä Rastivarsojen seuramestaruudet. Vaikka kesä on rehevimmillään, tarjoilee tulevan maanantain maasto nopeakulkuista varvikkoa ja pienipiirteisempää avokalliota. Pisimmät A- ja E-radat sukeltavat muutaman kerran vihreämmälle alueelle, mutta nekin vain hetkeksi. Polkuja maastossa ei juuri ole, joten helpointakin rataa pääsee suunnistamaan. 
Ratapituudet ovat E-rata 6,7 km, A-rata 5,0 km, B-rata 2,7 km, B-helppo 2,0 km ja C-rata 1,4 km. 
Tapahtumapaikka sijaitsee 150 m E75-moottoritieltä länteen tietä no 1631. 
Tervetuloa! 
 
Hollilanmäellä 140 suunnistajaa [6.7.2009] 
Ratamestari piti lupauksensa ja iltarastit löytyivät tällä kertaa harvinaisen hyvin. Osansa tähän on myös sillä, että kesän suunnistuskausi on jo kohta puolivälissä ja suunnistustaidot alkavat olla huipussaan. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita ennennäkemättömän suosion saavuttaneilla Orimattilan Iltarasteilla! 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Heinäkuu alkuun Hollilamnäellä [2.7.2009] 
Heinäkuun ensimmäiset rastit suunnistetaan Hollilamnäen kartalla. Lähtöpaikka sijaitsee Kyläjärven tuntumassa ja maasto on haasteellista mutta palkitsevaa. Ratamestarin mukaan etenemiskyky on pääosin hyvä ja helpoista radoista selviää läpi samoilla taidoilla kuin tähänastisillakin Iltarasteilla. Pidemmät radat tarjoavat taidollista vativuutta myös kokeneille suunnistajille. Pysäköinnit joudutaan suurelta osin sijoittamaan Luhtikyläntien varteen, joten kaikkia suunnistajia kohotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja ohiajavan liikenteen huomioimista. 
 
Vauhtia keskustan tuntumassa [29.6.2009] 
Kankaanmäellä ja aivan keskustan liepeillä suunnistetut Iltarastit olivat jälleen suositut - mukana oli 140 suunnistajaa. Rasteja mukavasta lähimaastosta oli saapunut etsimään myös uusia lajin harrastajia, hienoa! Polkuvoittoinen ja hyväkulkuinen maasto mahdollisti vauhdikkaan etenemisen mutta Kalmankallion alueelle ratamestari oli löytänyt myös vaativia rastipisteitä ja -välejä. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Kankaanmäellä [24.6.2009] 
Maanantaina 29.6 suunnistetaan vaihteeksi aivan Orimattilan keskustan tuntumassa Kankaanmäellä. Erittäin hyväkulkuiseen kangasmaastoon on sommiteltu lyhyehköt radat, pisimmälläkin radalla on mittaa tällä kertaa alle 4 km. Maasto sopii erityisen hyvin suunnistusta vähemmän harrastaneille ja lapsille. Tapahtumapaikkana toimii Virke Oy:n takapiha osoitteessa Kankaantie 13. Opastus on tieltä nro 164, 2km keskustasta Helsingin suuntaan. Tervetuloa mukaan!  
 
Hiki irtosi Kalliojärvellä [22.6.2009] 
Lämmin keli ja haastava maasto irrotti hien pintaan Orimattilan Iltarasteilla Kalliojärven uimarannan lähimaastoissa. Suosio oli alkukeväästä tuttua osittain jo kesälomalailevien vieraspaikkakuntalaisten suunnistajien vuoksikin. Pisimmällä radalla haastetta oli alle 5 kilometrin ratapituudesta huolimatta kuin isommissa kilpailuissa konsanaan.  
Iltarastien osallistujaennätys laitettiin myös tällä kertaa uusiksi kun rasteja kiersi kaikkiaan 184 suunnistajaa. Edellinen ennätys oli myös Kalliojärven uimarannan tapahtumasta, jossa 2.9.2007 kirjattiin 176 suoritusta. KIITOKSET KAIKILLE OSALLISTUJILLE! 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
> Viikon Iltarastikasvo 
 
Iltarastit Kalliojärven uimarannalla [18.6.2009] 
Kalliojärven uimarannan P-paikka toimii keskuspaikkana kauden yhdeksänsillä Iltarasteilla heti Juhannuksen jälkeen. A-radalla on pituutta 4.7 km, B radalla 3.3 km, B-helpolla 2.2 km ja C-radalla pyöreä 1 km. Maasto on pidemmillä radoilla sekä fysiikkaa että suunnistustaitoa vaativaa. Uimahousut ja pyyhe kannattaa ottaa mukaan sillä kesä on lämmittänyt veden jo uimakelpoiseksi.  
 
Artjärven Vuorenmäki tuli tutuksi [15.6.2009] 
Mukana Jukolan jälkimainingeisssa oli 102 suunnistajaa kun viileää ja tuulista kesäiltaa vietettiin Artjärvellä. Useamman kerran ristiin menneet radat tutustuttivat suunnistajat Vuorenmäen 1:2500 karttaan perinpohjaisesti tarjoten silti suunnistuksellista haastetta ja vaihtelua tavanomaisiin rastipisteisiin, joista voisi mainita mm. haupitsin (ks. kuvat).  
Kesän Iltarasteista on nyt käyty kolmannes ja kävijämäärä näyttää komeaa lukua 1168, joka on reilusti enemmän tässä vaiheessa kuin edellisellä ennätyskaudella, jolloin lukema oli 902. Keskiarvo alkukolmanneksen rasteilla on ollut 146 suoritusta / ilta. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Kesäilta Artjärvellä [10.6.2009] 
Tervetuloa kesäiltana Orimattilan Iltarasteille Artjärven Vuorenmäelle. Ratapituudet A 3.1 km, B 2.2 km ja C 1.3 km. 
Tarjolla on nopeatempoiset ja runsasrastiset radat Vuorenmäen kulttuurimaisemassa. Rastipisteet sijoittuvat niin kallioille, järvenrantaan kuin rakennettuun ympäristöönkin ja osa niistä on varsin erikoisia. Maastopohja on erinomainen. Lenkkareissa pärjää, nastarit ovat parhaat. Huomioikaan kartan poikkeava mittakaava 1:2500, kohteet tulevat siis nopeasti vastaan. 
Tämän lisäksi Artjärven Ahjo tarjoaa meille kaikille ILMAISEKSI järkiverryttelynä puistojumpan klo 18:00 alkaen (kesto 1 tunti), vetäjänä alan ammattilainen Leena Sneider. Kannattaa osallistua vaikka vähän aikaa. Jumppapaikka sijaitsee lähtö- ja maalileimasimen välittömässä läheisyydessä. Jumpan osalta säävaraus. 
Liikuntatuokion voi päättää uimareissulla Villikkalanjärvessä ja samalla vaikkapa kuulostella rantametsän satakielen laulua. 
Paikalle osaat Orimattilan suunnasta seuraamalla Artjärvi-tienviittoja ja lopuksi opasteita. 
 
Tuhkurinjärven vehreät rastit haettu [8.6.2009] 
Muutaman vuoden tauon jälkeen suunnistettiin jälleen Tuhkurinjärven kartan pohjoisosan maastossa. Rastit löytyivät keskimäärin mukavasti maaston ja kasvillisuuden aiheuttamista haasteista huolimatta. Mukana oli myös monia Jukolan viestiin tähtääviä tekemässä kenraaliharjoitusta. Tällä kerralla kirjattiin 138 suunnistussuoritusta. Kiitokset kaikille osallistujille, sekä erityisesti maanomistajille! 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Tervetuloa Tuhkurinjärvelle! [3.6.2009] 
Tulevan maanantain iltarastien tapahtumapaikka sijaitsee Tuhkurijärven eteläpäässä. Maasto alkaa tähän aikaan vuodesta olla vehreimmillään, joten kasvillisuus haittaa hieman näkyvyyttä ja hidastaa menoa. Tarkka ja rauhallinen suunnistussuoritus onkin nyt valttia! Ratojen pituudet E 6,8 km, A 5,1 km, B 3,2 km, B helppo 2,7 km ja C 1,9 km. 
Paikoitus tulee taas sijoittumaan tienvarteen, joten noudatetaan varovaisuutta. Yhteiskyytejä kannattaa suosia. 
 
Huh hellettä! Kiiliössä 139 suunnistajaa [1.6.2009] 
Kesäsää helli suunnistajia kun kesäkuun ensimmäiset iltarastit rastit haettiin Kiiliön karavaanialueen toimiessa tapahtumakeskuksena. Vaativat suunnistusradat ja nousuvoittoiset radat laittoivat sekä suunnistustaidon että jalkavoimat koetukselle. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Kuvia tapahtumasta 
 
Kesäkuu avataan Kiiliössä [27.5.2009] 
Kesäkuun Iltarastit alkavat Kiiliön karavaanialueen liepeiltä. Tarjolla haastavia rastipisteitä ja pääasiassa upeaa hyväkulkuista maastoa. Helppojen ratojen suunnittelu ja toteutus maaston vaativuudesta johtuen on ollut haastavinta, mutta pyritty löytämään selviä reitinvalintoja sekä valitsemaan selkeitä rastipisteitä. Ratojen pituudet E 6,7 km, A 4,9 km, B 3,4 km, B helppo 2,3 km ja C 1,4 km. 
Paikoitus tulee sijoittumaan tienvarteen, joten noudatetaan varovaisuutta. Myös yhteiskyytejä kannattaa suosia. 
 
Ratamestarin ohjeet arvokkaita Tuuliharjassa [25.5.2009] 
Ratamestarin ohjeet olivat tarpeen Orimattilan Iltarastien viidennessä tapahtumassa Tuuliharjan liikenneaseman maastossa. Maasto oli haastavaa ja koetteli suunnistajien etenemiskykyä kaikilla radoilla. Rastit kuitenkin näkyivät hyvin, joten ne jotka muistivat pitää leukaa ylhäällä pääsivät ainakin rastinotossa muita helpommalla. Haasteellisesta maastosta huolimatta helpompien ratojen suunnittelussa oli onnistuttu varsin hyvin - monet reippaat juniori-ikäiset selvittivät helppoja ratoja hyvällä menestyksellä. 
Tuuliharjassa syntyi myös kauden kävijäennätys, 164 suoritusta yhden illan aikana - hienoa! 
> Kuvia tapahtumasta 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Tuuliharjan maastossa [22.5.2009] 
Tapahtumakeskus sijaitsee Tuuliharjan Neste liikennemyymälän läheisyydessä lammen rannassa grillikodalla. Tuuliharjan maasto on metsätalouskäytössä, joten harvennuksiakin on maastossa tehty. Korkeuseroja maastosta löytyy kohtalaisesti ja osalta rasteilta on huikaisevat moottoritien yli kauas länteen.  
Suunnistuksellisena mottona on ” Leuka ylös, katse kauas, seuraava rasti näkyy jo lähes edelliselle rastille”. 
Ratapituudet: A-rata 5.2 km, B-rata 3.0 km, B-helppo 2.3 km, C-rata 1.3 km.  
Lenkin jälkeen voi ostaa makkarat Tuuliharjan Neste liikennemyymälästä ja paistaa ne grillikodassa. 
 
Suosio jatkui kesäsäässä [18.5.2009] 
Mukavan kesäinen ilta toi rastikauden neljännet Iltarastit Hiihtokeskuksen pohjoisosan päivitetylle kartalle. Rastikansa kiitti jälleen järjestäjiä osallistumalla runsaslukuisena joukkona ja jatkamalla näin Iltarastien tähänastisen ennätyskauden huikeaa suosiota. Iltarastikartan reunaan oli tällä kertaa tulostettu myös ohjeet sähköpostilistalle liittymistä varten. Käytä tätä mahdollisuutta hyväksi ja tilaa ennakot kerran viikossa omaan sähköpostiisi! 
> Kuvia tapahtumasta 
> Viikon Iltarastikasvo 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Iltarastit Hiihtokeskuksen maastossa [15.5.2009] 
Ensi maanantain Iltarasteilla tarjolla on kulkukelpoisuudeltaan ja näkyvyydeltään hyvää maastoa. Matsäisempään maastonosaan pääsee kuitenkin tutustumaan pisimmällä radalla. Maasto tarjoaa runsaasti reitinvalintavaihtoehtoja, myös polkuja. Ratapituudet: C 1.2 km, B-helppo 2.4 km, B-rata 3 km ja A-rata 5.0 km. 
Lähtöpaikka hiekkakentällä Olympiavoittajantien tuntumassa. 
Tervetuloa 5/2009 päivitetylle kartalle mukavaan lähimaastoon! 
 
Maken Maililla 161 suunnistajaa! [11.5.2009] 
Tietävälän koulun ympäristö toimi maanantaina kahteen otteeseen suunnistusareenana. Päivällä koululaiset kävivät oman Rastiseikkailunsa peräti 250 lapsen voimin. Illalla Maken mailin makeissä suunnistettu sprinttitapahtuma keräsi myös kauden ennätysosanoton pienistä sadekuuroista huolimatta. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
> Ikä- ja sukupuolihyvitetyt tulokset Maililta 
 
Maken Maili ja sprinttitapahtuma [6.5.2009] 
Tulevan maanantain Iltarastit suunnistetaan sprinttimatkoilla nopeavauhtisessa kangasmaastossa. Kartta on tehty sprinttikarttojen kuvaustekniikalla mittakaavaan 1:5000, eli poikkeaa hieman totutusta metsäsuunnistuksesta. Käytössä on kaksi rataa; perinteinen n. mailin mittainen ”Maken Maili” ja aloittelijoille 1 km:n minimaili. Tavoiteaika viiden nopeimman osalta on 12 minuuttia. 
Kaikille halukkaille lasketaan myös ikähyvitysaika, anna silloin syntymäaikasi järjestäjille ilmoittautuessasi Keskuksena toimii motocrossradan pysäköintipaikka. 
Kaikkien aitojen ylittäminen ja puutarha-alueilla juoksu on kielletty, muutoin normaalista poiketen saa suunnistaa mm. rakennusten piha-alueilla. 
HUOM. Iltarastien yhteydessä myös suunnistusvarusteiden kirpputori! Tervetuloa tuomaan ylimääräiset varusteet myyntiin heti tapahtuman alkaessa ja sitten tekemään hankintoja! 
 
Hennassa, osin vaativassa maastossa 154 suunnistajaa [4.5.2009] 
Iltarastien hieno noste jatkuu. Osallistujamäärät oli taas runsas kun sateen lähestyessä etsittiin rasteja Hennan vaativassa maastossa. Kaikilla edellispäivän kansallisessa kilpailussa käytetyt rastit eivät ihan ensiyrittämällä löytyneet, mutta sitkeä yrittäminen tuotti tulosta. Nuoria oli erityisen paljon mukana ja reittiä valittiin toisinaan koko perheen voimin. 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli 
 
Hennassa kansallisten kisojen rasteilla [30.4.2009] 
Uusittu kartta Hennassa vanhan Lahdentien ja junaradan välissä antaa hienot puitteet avata iltarastikautta suunnistuksellisesti vähän vaativammassa maastossa. Radat on suunniteltu perinteisesti eri tasoryhmille aina aloittelijoiden n. 1,5 kilometristä jo kokeneempien viiden kilometrin vaativampaan rataan. Lisäksi on suunniteltu rastinottotaitoa kehittävä "rasti-hässäkkä". Rasteina on hyödynnetty sunnuntain kansallisten rastipisteitä. 
Tervetuloa maastoulkoilemaan rastien parissa. Paikalla on myös Pankasportin suunnistustarvikemyynti, jota kannattaa käyttää hyväksi varustehankinnoissa. 
 
Kauden avauksessa 158 suunnistajaa [27.4.2009] 
Kesäisen lämmin 20 asteen keli helli suunnistajia vuoden 2009 kauden avauksessa. Reitit kiertelivät Jymylinnanmäen - Lintulan alueilla tarjoten osallistujille helppokulkuista "metsäkorttelia". Harrastajat löysivät runsaslukuisena paikalle, osallistujalistoille kertyi kaikkiaan 158 nimeä. Pitkämatkalaisia osallistujia oli erityisesti pyöräsuunnistuksessa. 
Jonkin verran vandalismia oli valitettavasti tehty ja yhdeltä jalkasuunnistuksen pitkän radan rastilta oli käyty vohkimassa Emit-leimasin. Tästä pahoittelut osallistujille. 
> Kuvia tapahtumasta 
> Tulokset ja väliajat 
> Reittihärveli (animaatio ei käytössä) 
> Pyöräsuunnistus Reittihärveli (animaatio ei käytössä) 
 
Iltarastit käynnistyvät! [24.4.2009] 
Orimattilan Iltarastien kausi pääsee viimein maanantaina käyntiin. Jymylinnanmäen-Lintulan hyväkulkuisissa maastoissa on hyvä avata kausi varsinkin kun säätiedote lupaa kesäisiä vajaan 20 asteen lämpötilalukemia.  
Avaustapahtuman A-rata on pituudeltaan 5.7 km, B-rata 3.9 km, B-helppo 2.2 km ja C-rata mukavat 1.3 km. 
 
Avaustapahtumassa mennään myös pyörällä [24.4.2009] 
Lahden alueen pyöräsuunnistusiltarastit käynnistyvät 27.4. Orimattilasta. Tapahtuma on myös Lahden alueen pyöräsuunnistus-cupin, eli Miry-cupin enimmäinen osakilpailu. Tarjolla on kunnon- ja taidonmukaisia ratoja lähes vauvasta vaariin. Radat kiertelevät ympäri Orimattilan taajamaa ja sen läheisyydessä olevia metsäsaarekkeita. Luvassa on vauhdikkaita pyörätieosuuksia, mutta myös etenkin pitkällä radalla vaikeammin ajettavia osuuksia. 
Ratojen ohjeajat ovat: Pitkä rata, n 45 min ja lyhyt rata n. 30 min. Lisäksi mahdollisuus on aloitella lajia ns. Jopo-radalla, jossa rastit ovat sijoitettu helposti ajettaviin pisteisiin. Jos et halua mitata vauhtiasi kelloa vastaan, voit yhtä hyvin mennä nauttimaan keväisestä luonnosta polkupyörällä ilman ajanottoa radalle kuin radalle. Muista kuitenkin ottaa kypärä ja pyörä mukaan, sillä ne kuuluvat pakollisiin varusteisiin. Karttatelineen saat paikanpäältä lainaksi jos sinulla ei sitä itsellä ole. 
Jymylinnanmäki karttapalvelussa 
 
Iltarastien ennakkolehti jaettu [21.4.2009]  
Orimattilan Iltarastien ennakkolehti on eilen jaettu postilaatikoihin. Mikäli et omaasi saanut niin Iltarastien avaustapahtumassa niitä on jaossa. Voit myös ladata PDF-version (2,7 Mt) napsauttamalla tätä linkkiä.  
 
Orimattila Iltarasteille mainosjuliste [6.4.2009] 
Julisteessa listattuna tapahtumat ja tiiviit osallistumisohjeet sekä maksujen suuruudet. Julisteen voi ladata täältä ja sen voi laittaa näkyville vaikkapa työpaikan ilmoitustaululle.  
 
Infotilaisuus toimitsijoille [16.3.2009] 
Iltarastien järjestelyihin osallistuville järjestettävä toimitsijainfo pidetään tiistaina 14.4. klo 18-20:30 Rastivarsojen Kerhotilalla Sampolassa (Teollisuustie 7). Kahvitarjoilu. Tervetuloa kaikki kauden 2009 aikana toimitsijatehtäviin osallistuvat!  
 
Kalenteri ja järjestelyvastuut julkistettu [9.2.2009] 
Kauden 2009 kalenteri on valmis. Lista tapahtumista löytyy klikkaamalla valikosta vasemmalla kohtaa "Kalenteri 2009". Tapahtumien lukumäärää on kasvanut yhdellä sillä Rastivarsojen perinteinen Tapaninsuunnistus on nyt otettu mukaan Iltarastien tapahtumakalenteriin. Tähän tapahtumaan paikka ja järjestelyvuorot ovat vielä auki.  
 
Kalenteri lähes valmis [31.1.2009] 
Orimattilan Iltarastien kauden 2009 kalenteri on viimeistelyvaiheessa ja julkaistaan helmikuun alkupuolella. 
 
 

Päivitetty: 16.4.2013
    
     

- © Rastivarsat ry -