Orimattilan Iltarastit
Tyytyväisyyskysely kauden 2006 päätyttyä 
 
Tämä kooste on tehty kauden päätyttyä wepissä olleen tyytyväisyyskyselyn perusteella. Vastaajien kommentit on esitetty kursiivilla. Joukossa on myös muutamia järjestäjien kommentteja. 
 
Vastaajat 
 
Vastauksia kertyi yhteensä 43 kappaletta. Vastaajista miehiä oli 30 (70 %) ja naisia 13 (30 %). Iältään yli 35-vuotiaita vastaajia oli ylivoimaisesti eniten: 36 kpl (84 %), 20-34 vuotiaita 6 kpl (14 %) ja alle 20 vuotiaita 1 kpl (2 %). 
 
Osanottoaktiivisuus vastaajien joukossa oli hyvä, yli kymmenen kerran kävijöitä joukossa oli 29 kpl (67 %). 4-10 kertaa kaudella 2006 kävijöitä vastaajista oli 5 kpl (12 %) ja 1-3 kertaa kävijöitä 7 kpl (16 %). Kaksi vastaajaa (5 %) ei osallistunut kauden aikana yhteenkään tapahtumaan. 
 
Iltarastien järjestelyyn vastaajista jollain tavalla oli osallistunut 15 henkilöä (35 %). 
 
 
Paras tapahtuma 
 
Parhaan nimeäminen oli vapaaehtoista ja tätä mahdollisuutta käytti yhteensä 29 vastaajaa (67 %). 
 
Parhaan tapahtuman äänet jakautuivat yhteensä 18 eri tapahtumalle. Kaksi ääntä saivat tapahtumat 10 (Nikkijärvi 26.6.), 14 (Tietävälä 24.7.) ja 15 (Hiihtokeskus 31.7.) Kolmessa eri vastauksessa parhaaksi äänestettiin tapahtuma 8 (Tönnönkoski 12.6) ja yhteensä neljä ääntä sai tapahtuma 21 (Salusjärvi 11.9.). Viisi vastaajaa piti parhaana tapahtumaa 19 (Hollilanmäki 28.8.). 
 
Muutamia poimintoja perusteluista parhaan tapahtuman valinnalle: 
 
 • Helppokulkuinen maasto. 
 • Hyvä suunnistuksellinen maasto. 
 • Järjestelyt hyvät ja rata haastava. Hennala rules... 
 • Laitoin tämän, vaikka itse asiassa kaikki olivat hyvin järjestettyjä. Mielenkiinnolla huomasin suunnittelijoilla olevan hyvä kokemus, koska aina päästiin juoksemaan vuodenaikaan nähden sopivassa maastossa. Voimakkaan aluskasvillisuuden aikaan oltiin enemmän tiheässä kuusikossa ja kallioilla. Salusjärvi ympäristönä on kiva. Hyvät maastot ja hyvä kartta. 
 • Lyhyet, vaativat radat, hyvä kartta, hyvä pysäköinti ja lähellä keskustaa. 
 • Lähellä keskustaa. Hyvällä kulkuyhteydellä tulla myös pyörällä. Silti kunnollista ja vaihtelevaa metsämaastoa. Runsaasti rasteja ja mukavan lyhyet rastivälit. 
 • maasto mukavinta ,ei ollut juuri risukkoa "kahlattavaksi"  
 • Maasto/kartta/radat sopivia nimenomaan iltarastilaisille- ei liian vaikeita. Keskus hyvä kentällä. Keli suosi helteineen jälleen. Tosin osallistuin vain n. 7 kertaa! 
 • Mikään tapahtuma ei noussut selkeästi ylivertaiseksi.  
 • Monta hyvää tapahtumaa. Parhaat tunnelmat jäi kun hyvään rataan yhdistyi hyvä ilma ja onnistunut suoritus. 
 • Rata oli maisemallisesti kiintoisa. Ei liian helppo eikä vaikea. 
 • Rata oli riittävän haastava kokeneemmallekin. Oli toki useita muitakin erittäin hyvin suunniteltuja ratoja kuten Tuhkurinjärvi 5.6., Sammalisto 7.8., Mustajärvi 2.9., Kalliojärvi 21.8.jne  
 • Riittävästi rasteja hyvä maasto 
 • Vappu, kevättä ilmassa, paljon osallistujia. Vaativimmat suunnistusmaastot Kalliojärven tapahtumissa. Myös Maken maili tuo mukavaa vaihtelua. 
   
   
  Huonoin tapahtuma 
   
  Huonoimman tapahtuman halusi nimetä vain 11 vastaajaa. Aiheeseen liityviä kommentteja: 
   
 • Ei tällaiseen voi vastata, kun hommaa tehdään talkootyönä.  
 • Ei yhtään huonoa tapahtumaa - oli vain erilaisia! 
 • Ei yhtään järjestelyjen puolesta fiaskoa kertaa. Oman tossun ja ajatuksen juoksussa vain oli kertojen välillä eroa. 
 • Mikään ei ollut alitse muiden. 
 • kaikki, missä minä olin mukana, olivat NaTen iltarasteihin verrattuna tosi laadukkaita tapahtumia / hienoja maastoja! Ja "reittihärvelistä" oppii muilta tekemään parempia reitinvalintoja seuraaviksi kerroiksi. 
   
  Perusteluja kunkin huonoimmaksi kokemalle tapahtumalle olivat mm seuraavat: 
   
 • Huonoin oli varmaankin tapahtuma, jossa maasto oli huonokulkuisin. 
 • Liian haastava maasto 
 • Liian vaikea maasto 
 • Rata oli tosi haasteellinen .Minun tasolleni liian vaikea. Palveli enemmän suunnistaneita. Mielestäni päätöskisa olisi voinut olla tasollisesti helpompikin B-rata. 
   
  Kevennyksenä tapahtuman 24 (Mustajärvi 2.10) huonoimmaksi äänestäneen henkilön perustelut:  
  ”Koska kausi loppui liian aikaisin, vaikka vieläkin olisi kelit parhaimmillaan.” 
   
   
  Vapaat kommentit 
   
  Kehitystä on tapahtunut melkoisesti viime vuosina. Tämän huomasi, kun ei pariin vuoteen ole mukana ollut. Valmiiksi piirretyt radat ovat hyvä juttu. Ei tarvi itse arvailla, että mihin rastiympyrän piirtää. Weppisivut ja mainoslehti ovat ensiluokkaisia. Näiden ansiosta kävijämäärät ovat reilusti lisääntyneet. Reittihärvelihän on itsestäänselvyys Reittihärvelin kotiseuran kuntorasteilla  
   
  Suunnistuskurssi oli hieno juttu. Ilman sitä tuskin olisin lähtenyt uuden harrastuksen pariin, tutustunut muihin metsän kävijöihin ja pysynyt koko kautta mukana. 
   
  Nettisivut ja reittihärvelit on olleet hauska ja motivoiva lisä jälkipeliin kotona.  
  Ekakertalaisen näkökulmasta kaikki oli hienosti järjestetty. Rentoja, mukavia tapahtumia. 
   
  Hienoa oli iltarasti-iltana löytää inhimilliseen aikaan tulokset netistä. Kattavat sivut kaiken kaikkiaan, ei muilta löydy vastaavaa. Radat eivät saa vaikeutua liikaa loppukautta kohti. 
  Järjestelmä ihan hyvä, että on myös helpoin rata, että tällainen ihan aloittelijakin voi kiertää, vaikka en uskaltautunut vielä yksin, mutta hyvän kaverin kanssa. Oli tosi kivaa, vaihtelua tavalliseen lenkkeilyyn ja ehkä jotakin oppi jo tietämään kartastakin. Jatketaan ensi kesänä!  
   
  Kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli hieno ja parannusta edellisiin vuosiin melkoisesti.  
   
  Kaikin puolin 95 % onnistunut. Jossain kisassa rasti väärässä paikassa, kartta epäselvä. Tuote kunnossa, parasta A-ryhmää hintatasoon nähden. Tämä kysely myös hyvä. 
   
  Monta hyvää uudistusta. Tapahtumissa oli hyvä meininki. Lisääntynyt kävijämäärä innosti entisestään. Vaikeaa laatia sopivaa lyhyttä rataa:  
   
  Todella toimiva paketti. Kartat olivat hyviä, radat sopivan vaikeita, rastiliput sopivan näkyvissä tai piilossa radan vaikeusasteeseen ja maastoon nähden, weppisivut omaa luokkaansa, sähköposti hyvänä muistuttajana, tulosten julkaisu ei paljon puuttunut onlinesta, opasteet OK, parkkipaikat ok.  
  Hyvä kun kartat olivat valmiiksi piirrettyjä ja päivitettyjä .A-rata oli yleensä sopivan haastava ja pituinen. Jatkakaa samaan malliin vaan ensivuonnakin. 
   
  Kartat ovat hyviä, hyvät radat, rastit ovat ovelissa paikoissa, nettisivut ovat upeat, Tulokset olivat hyvin saatavissa ja käytettiin niitä ahkerasti. 
  Kartat pääsääntöisesti erittäin hyviä. Radoissa pitääkin olla erilaisia vaikeusasteita.  
   
  Emit leimausjärjestelmä helpottaa tulosten saamista. Kaiken kaikkiaan nykyinen systeemi toimii hyvin.  
   
  Kartat viimeisen päälle hienoja ja selkeitä. Nettisivut tarpeellisia, saa viime hetken tiedot. Maasto valinnat huippu hyviä, mielenkiintoisia kohteita ja paikkoja. 
   
  Karttojen päivitys/ajantasaisuus sekä valmiit ratapainatukset (ja mallikartat näkyvillä) erinomaista palvelua. Samoin kotisivut tiedotteineen ja härveleineen. Mainoslehti näkyvä ja näyttävä. Naisten suunnistuskurssille oli kysyntää.  
   
  Kehitys ollut loistavaa. Mielestäni kilpailee Kärkölän kanssa Lahden alueen parhaiden kuntorastien tittelistä. Kuntorastien nettisivut lienevät maailman tai ainakin Suomen parhaat. 
   
  Kiitos järjestäjille erinomaisesti hoidetusta järjestelyistä. On mukava tulla Iltarasteille, kun tietää, että homma toimii kaikilta osin! Kiitos! 
   
  Kiitos naisten suunnistuskurssista! Saimme hyvää tietoa ja asiallista opastusta. Oli ihan hauskaa! 
   
  Mielestäni järjestelyt tulospalveluineen ovat toimineet todella hyvin. Kiitokset kaikille järjestäjille. 
   
  Mielestäni kaikki nuo kysymyksessä jo mainitut osatekijät olivat 2006 selkeästi paremmin ja tasalaatuisemmin järjestettyjä kuin kertaakaan aiemmin. Esim. on mukava saada käteen valmiiksi tulostettu rata ja pääsee heti metsään. 
   
  Naisten suunnistuskurssi oli hyvä ja innostava. Ennakkosähköpostit radoista oli kiva. Nettisivut hyvät, jäin kaipaamaan kauden alussa olevaa grafiikkaohjelmaa! 
   
  Naisten suunnistuskurssin järjestäjille ja ohjaajille suurkiitokset! Kartat upeita. Mukava oli saada aina sähköpostitse illan rasteista muistutus & vinkkejä. 
   
  Nettisivuilla on tosi hyvä sisältö ja sähköpostilistan kautta saa tiedot iltarasteista kätevästi. 
   
  No Weppihän on ihan yliveto. Muualta tullutta tietoa. Valmiit ratapainatukset eivät ole yksipuolinen parannus, koska silloin jää pois yksi "tarinatuokio" ratapiirron yhteydessä. Itse kuitenkin olen valmiiden ratojen kannattaja. 
   
  Näin aloittelijan kannalta kaikki toimi hienosti ei voi valittaa. Kunhan itse oppisi paremmin suunnistamaan. Tulosten julkistamisvauhti nettiin oli kiitettävää ja kaiken kaikkiaan nettisivut erittäin hyvät. Hinnat ok. 
   
  Rastihärveli on hieno homma. Sillä saa jälkipeliin ihan uutta potkua. 
  Rastiliput näkyivät hyvin. Tulokset ovat tulleet nopeasti nettiin, siitä tosi paljon ruusuja niiden laittajalle. 
   
  Todella hieno juttu nuo iltarastien kotisivut. Niiden avulla pystyi näin pitemmän matkan päästäkin seuraamaan, miten siellä rasteilla on juostu. Suuri kiitos sivujen ylläpitäjälle/pitäjille! 
   
  Tosi hienoa kun porukkaa oli näin paljon mukana, kaiken ikäistä ja näköistä . ilmeisesti maanantai päiväkin on passeli. Tulospalvelu toimi hienosti . Kiitos kaikille jotka ovat olleet järjestelyissä mukana. 
   
  Uudet päivitykset kartoissa positiivista. Weppisivut, tulosten nopea julkaiseminen ja reittihärveli saavat myös kiitosta. Kaiken kaikkiaan hyvä tapahtuma. 
   
   
  Parannettavaa 
   
  Jos jotain, niin tienvarsiopasteet olivat melko vaatimattomia. Rastien pitäjän kannalta Emit-vempeleet osoittautuivat hieman huonosti toimiviksi. Onko sitä jollain tavoin mahdollista parantaa? 
   
  Paikallislehteen myös jokunen kuva lisää. Opasteet huomaamattomia tosin siistejä. Osalle ratamestareista jonkunlainen valvoja(t)tarpeen 
   
  B-radalla yli 10 rastia on liikaa. Kaksi eri B-rata vaihtoehtoa oli hyvä juttu 
   
  Olisiko mahdollisuus saada uusia alueita/karttoja? 
   
  Opastus täytyisi olla jo pelkästään liikenneturvallisista syistä isolta tieltä käännyttäessä huomiota herättävämpää ja ennakoivampaa, enemmän lippuja ja aikaisemmin infotauluja matkamerkinnällä 200-300m ennen ensimmäistä kääntymistä. 
   
  Luulen, että etenkin naisten suunnistuskoululaissa oli henkilöitä, jotka "tipahtivat kahden radan väliin" eräissä tapahtumissa. Kilometrin lyhyt rata ei houkuttele ja B-rata taas oli heille liian vaikea. 
   
  Voisiko sähköpostilistan kautta tai jollain muulla tavoin järjestellä yhteiskyytejä rasteille? Säästyisi parkkitilaa, bensaa ja autotonkin harrastaja pääsisi varmemmin mukaan.  
   
  Enemmän tapahtumia keskustaan. 
   
  Eräisiin maastoihin voisi laatia helpon B-radan kolmen perusradan lisäksi, etenkin jos B on vaikea ja C lyhyt. Ehdotus: helppo lyhyt, helppo keskimatka ja vaikea keskimatka, vaikea pitkä 
   
  Ehkäpä sitä 6-7 km rataa voisi useammin tarjota. 
   
  Iltarasteilla rastinoton harjoittelu tärkeää. Rastien määrää kannattaa harkita, olisiko lisättävä? 
   
  Iltarastit myös Mallusjoen Selventien varteen taas. 
   
  Järjestäkää taas näitä opastettuja rasteja. Uskaltaa aloittaa hyvän harrastuksen, ja tämmöinen liikuntaa pelkääväkin mahtuu joukkoon mukaan. 
   
  Voisiko olla myös sunnutaipäiväksi jotain tapahtumaa esim. keskiviikko oli mielestäni parempi ajankohta ja voisivat alkaa jo vaikka klo.16.00 
  kilpailunomaisuus saattaa karkottaa joitakin. pitäisikö olla vaellusrata"? 
  Klo. 16.30 voisi olla ihan hyvä aloitusaika, koska tuntui porukka saapuvan hyvissäajoin AINA. Vaikka 2-5 arvontapalkintoa kaudessa lisäisi jännitystä. 
  Ks.ed.kohta 
   
  Lähtöaikaa voisi pidentää klo 19.00 asti.Reittihärveliin joku porkkana että suunnistajat piirtäisivät härveliä ahkerammin. Myös muutkin kuin kärkipää. Palkinto esm.kauden paras rastiväli pitkällä kaarroksella. 
  Muuttaa iltarastit takaisin keskiviikoksi 
   
  Seuran sivuilla voisi julkaista hyvän kokoelman rastimääreitä selityksineen kuntosuunnistajia varten. Itse jouduin muutaman kerran miettimään oikein kunnolla. 
   
  Suunnistustavaroiden kauppa ja kierrätys useammin! 
  Syksymmällä voisi kokeilla yörasteja kerran tai pari klo 19-20 aikoihin samoilla radoilla esim. Ämmänäyräällä tai Ilmakan kallioilla. Juhannuksen aikoihin voisi olla lähtömahd. esim.klo 21.oo asti=yöttömän yön rastit 
   
   
  Ehkä syksyn tapahtumien virallista alkamisaikaa voisi aikaistaa? 
  Uutena voitaisiin ottaa "vaellusrata" tuloksiin ei aikaa vaan esim haettujen rastien lukumäärä 
   
  Voisi jatkua pitempäänkin lähimaastoissa ja alku tällöin aiemmin eli jo 16.30 Helpot radat astetta helpommiksi osin omin rastein. 
   
  Väliaika analyysit ois hyvät. Myös muutamat talvirastit ois ihan jees. 
   
  Hyviä, monipuolisia maastoja. Harmi kun en ehtinyt Mustajärvelle, koska en ole siellä koskaan suunnistanut. Sopivasti kauden mittaan ripoteltuna erikoistapahtumia kuten nyt Maken Maili, muutama pitkä rata, miksei myös joskus yörata, entä yhteislähtö? Tulospalveluun ehkä jo ensi vuonna kannettava pc iltarastitapahtumaan? 
   
  Itseni kohdalta ei mitenkään. Olen kuullut toiveita, että naisten suunnistuskoulun rinnalla olisi miesten suunnistuskoulu - joillekin miehille on iso kynnys ilmoittautua naisten kouluun. Toinen kuulemani toive on, että iltarasteilla tarjottaisiin ilmoituksessa mahdollisuutta siihen, että tulosta ei julkaistaisi. 
   
  Radoista yms. en osaa sanoa yhtään mitään, varmaankin ovat ihan hyviä. Toivoisin kuitenkin, että ensi vuonnakin olisi mahdollista joskus saada jonkinlaista opastusta, ainakin alkukaudesta. Esim. lähtö- paikalla käytäisiin reitti pääpiirteittäin läpi kartan avulla, ja näin kerrattaisiin karttamerkkejä. 
   
  Ratasuunnittelussa ja maastojen valinnassa olisi ehkä vielä kehitettävää. A-rata voi olla vaikeakin, mutta olisivatko B-radat (joilla eniten osallistujia) olleet vaativimmissa maastoissa liian vaikeita, joskus C-radatkin? Työpaikkojen/yritysten markkinointihan vielä jäi tekemättä... 
   
  Voisin käydä ehkäpä useammin iltarasteilla, jos olisi myös käyräkartta mahdollisuus (esim. joka kolmas kerta) tietty sopivassa maastossa/ osaava ratamestari. Eihän sinne ruuhkaa syntyisi, kun ei alueen vastaavissakaan harjoituksissa montaa ole ollut, mutta motivoisi se aktiiviharrastajia ehkä paikalle. 

  Päivitetty: 16.3.2007
 •     
       

  - © Rastivarsat ry -